Ugrás a tartalomhoz

Illegális munkák


Logan

Ajánlott témák

Sziasztok!

 

Előre is elnézést szeretnék kérni, hogy nem a mintát használom, de számomra és számotokra is jobban átlátható ha a saját szerkesztésem használom.

 

Miért fontos az illegális munkák bevezetése a szerverre?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy RP szerverre alapvetően mi szükség van olyan már-már szinte GF elemekre amelyek a script miatt elérhetőek, nem pedig a játékosok által létrehozott szituációk kibontakozásai, következményei. Röviden a válasz: játékélmény.

 

Engedjétek meg, hogy említsek egy példát. Vegyünk alapul egy frissen megalakuló illegális frakciót, ami a "banda" skatulyába sorolható be. Az elején a leaderek és a tagok jó pár napig, hétig próbálják tartani magukat az általuk előzetesen pályázatként beadott frakció történethez, leíráshoz, célokhoz, miegymáshoz. A probléma akkor kezdődik el, amikor az emberek elkezdenek unatkozni és megelégelni egyesmást. Unatkozni kezdenek mert belefáradnak abba, hogy mindig minden, minden esetben csakis a fejükben és a chat ablakban létezik, semminek sincsen kimutatható, érzékelhető mivoltja. 

 

Ezt hogy értem?

 

Úgy, hogy a végtelenségig erőltetett RP kinyírja a játékélményt. Igen. Egy RP szerveren, jól olvasod. 

 

Az alapvető hozzáálláson kell változtatni. Attól nem lesz valami illegális a törvény szemében, hogy /me, /do parancsok tömkelege lett másfél órán keresztül floodolva egy isten háta mögötti kis interiorban, hogy aztán az élményképek topicban bebizonyítsák a nagyérdemű előtt, hogy ők valakik, nem semmi tudás van mögöttük. Félreértés ne essék, természetesen nagyon fontos a minőségi szerepjáték de ugyanolyan fontos az is, hogy tényleges lehetőségeik legyenek az illegális szerepet preferáló játékosoknak, ne pedig csak nagyon kevés, de az is borzasztó körülményes, vagy pedig egyáltalán semmilyen. 

 

A tényleges lehetőségek alatt olyan illegális pénzszerzési módokat értek, amelyeket akár minőségi RP-vel fűszerezve, akár anélkül is lehet végezni. Ez már csakis a frakció és a tagjai hozzáállásán múlik, semmi máson. 

 

Miért kell illegális munka? Több szempontból is.

 

I.: Mint korábban említettem a vegytiszta RP és semmi más egy idő után unalomba fullad és ilyenkor kötnek ki az illegális frakciók tagjai a városházán valami alapmunkát keresni, hogy legalább egy szendvicset tudjon venni a karakterének, hogy ne halljon éhen, vagy még rosszabb, elkezd autókkal kereskedni. Nos, bármelyik is legyen az biztos, hogy akaratán kívül is ki fog esni a szerepéből, mert kétlem, hogy jóformán minden második fekete vagy hispán banda tagjai, esetleg bármely maffia emberei a fentebb említett tevékenység bármelyikét is végezze, mint például a buszsofőr.

 

II.: Unfair velük szemben, hogy magukra vannak hagyva. Amíg a rendőrségnek, esetünkben az L.S.P.D.-nek minden eszköze adott a bűnüldözésre és megelőzésre, addig az illegális frakcióknak a szervernyitást követően maguknak kell megteremteni a vagyont, egzisztenciát és mindent a normális működéshez, holott a pályázatokat olvasva a legtöbb eddig is létező, múlttal rendelkező szervezet', tehát evidens lenne, hogy valamennyi tőkével rendelkezniük kell. Gondolom senki nem örülne annak, ha a PD is a függetlenségi háborút követő, éppen szervezési stádiumban kerülne be nyitáskor a szerverre.

 

III.: "Ha a paraszt nem dolgozik, az úr nem eszik" logikát kicsit más oldalról megközelítve egyértelmű az is, hogy a rendvédelemnek sem az a célja, hogy a parkolóba álljon sorfalat a teljes állomány akció hiányában, vagy esetleg egy idő után mindenki le legyen tartóztatva erőszakos távolba nézésért is már, mert lehetőség hiányában az illegál nem tud semmi bizonyíthatóan illegális dolgot csinálni.

 

A másik probléma, hogy sokan rosszul, szerintem legalábbis sokan rosszul képzelik el egy szerver totális elvagyonosodását'. Az irgalmatlan mennyiségű pénzt nem a fegyver / drog kereskedők termelik be a szerverre, hanem a PP rendszer, limites kocsik és még egy olyan markáns dolog amely mellett azért megyünk el szó nélkül, félve tőle mint a tűztől mert pontosan tudjuk, hogy lehetetlen kivitelezni: a nullázás. Régen nem véletlenül volt bevett szokás X időközönként törölni a teljes vagyont és ingóságokat. Minél régebb óta fut egy szerver annál gazdagabbak a játékosok, ez is evidens. Te is minél idősebb vagy annál vagyonosabb vagy. Óvodás korodba még csak egy matchboxod volt, húsz évesen kocsid, harminc évesen házad.

 

Amit ebből az egészből kiszerettem volna hozni az az, hogy hozzunk létre olyan munkákat amiket illegális frakciótagként tudunk végezni. Mindez segít szerepben maradni valamilyen szinten, hogy ne kelljen civil' munkát végezni az anyagiak növelése érdekében. Illetve segít abban is, hogy több konfliktus kitudjon alakulni a rendvédelmi szervek és a bandák / maffiák között, mert ne legyünk álszentek, a játékosok 90+%-a a fegyverRP-t szereti, hiszen ha nem így lenne akkor nem a törvény egyik, vagy másik oldalát képviselő frakciók lennének a legnépszerűbbek az RP szervereken. Ha esetleg valaki nem így gondolja, akkor kérem pályázzon meg egy logisztikai központ igazgatásáért felelő frakciót, vagy egy három órás HCRP keretein belül váltsa ki a KATA-t kőművesmester-i indokkal és toborozzon maga mellé segédmunkás magyarországi kisebbséget, hogy az öklözőzsíros' csattogós kattogós berregős E60-ból szólhasson szintén a kisebbségi muzsika, legalább akkor a már más szerverekről jól ismert, autentikus réteg is szívesebben látogatná majd a szervert. Na, viccet félretéve most már ténylegesen szeretném prezentálni az elképzeléseim:

 

 

Drogcsempészet

 

Legyen lehetőség ún. kisbuszokat, teherautókat vásárolni a szerveren. Ezekben lehet majd szállítani a drogot. Los Santos területén belül lenne kijelölve valami félreeső hely, ahol is egy NPC-től kapna megbízást a játékos bizonyos mennyiségű drog kicsempészéséről a városból. Ez a drog nem létezne item formájában, hogy ne legyen kivehető, majd másoknak eladható. Csak egy pár doboz objectet rakna a jármű rakterébe a rendszer, amit a rendőrség a /átkutat jármű vagy bármi hasonló paranccsal áttudna vizsgálni. Tudom, hogy az USA-ban ok nélkül nincs igazoltatás, de feltételezem, hogy ettől ebben az esetben el lehetne tekinteni ami a kisbuszokat illeti. Ezzel ösztönözve lenne arra a játékos, hogy inkább este lépjen fel amikor is kisebb a lebukás esélye vagy esetleg olyan alternatív csempész utakat találjon ki ami biztonságosabb mint a sima autópálya. Természetesen a munka jobban fizetne mint egy buszsofőr checkpoint értelemszerűen, de lenne limitáció, méghozzá az, hogy egy nap csak két fuvart lehetne vinni. A végállomásokat illetően pedig a térkép tetején lehetne 3-4-5 variáció, hogy azért mégiscsak legyen benne változatosság, illetve, hogy minden út egy kicsit más stratégiát igényeljen.

 

A munka leírását nagyon összecsaptam, csak nagy vonalakban írtam le, ezt nézzétek el légyszíves mert már régóta írom a témát és késő van, azért siettem vele ennyire, mert mielőtt komolyabban kifejteném szeretném látni a közvéleményt a fentebb leírtakról és az is előfordulhat simán, hogy valakinek jobb ötlete lenne minderre. A lényeget inkább a fenti eszmefuttatásnak szántam, a munkák tényleges mivoltja utólagos és részletkérdés.

 

Köszönöm, hogy elolvastad és várom a hozzászólásod!

 

Üdv, Logan.

 • Tetszik 4
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Amelyik frakció tagjai képtelenek újabb és újabb ötletekkel előállni hogy a szervezet és sajàt devjüket előrevigyék azok magukra vessenek ha beleunnak ahogy azok is akik gyakorlatilag grindolják a sablon rpjüket napi 10 órán át. 

Amiket leírtál megvalósítható nagyrészt banda-maffia-legál közti kapcsolatokkal, felesleges paycheck rendszerek nélkül. 

tldr nem kell gta online gunrunning meg mc business féle missziókat behozni egy kis zsebpénzért mert oly mindegy hogy a pizzafutár melót nyomod 5 órában vagy egy 30al vánszorgó furgonnal mész ide oda ami képzeletbeli drogot szállít.

Szerkesztve icecrown_citadel által
 • Tetszik 7
 • Köszönöm 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

 • 1 hónappal később...
Idézet

"Unatkozni kezdenek mert belefáradnak abba, hogy mindig minden, minden esetben csakis a fejükben és a chat ablakban létezik, semminek sincsen kimutatható, érzékelhető mivoltja."

Értem mit mondasz, de erre nem megoldás az ötleted. Az illegális üzleteknek playerek közötti interakciókon keresztül kell történnie. Valós itemekkel, droggal, fegyverrel, pénzzel. Ez kimutatható, érzékelhető, kézzelfogható. Nem csak a fejekben, és a chat ablakban létezik, ahogy fogalmaztál. Ez nem unalmas. Amit te írsz, az semmiben nem különbözik a farmolós alapmelóktól, amiket más szervereken megszokhattunk.

 • Tetszik 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Igazából nem tudtam eldönteni az ötleted megfogalmazásának olvasása közben, hogy te haragszol azokra, akik 0-24-ben RP-znek, és csak az élményképeket veretik, vagy most akkor végülis az ő pártjukat fogod-e, mert ingerszegények lettek a pénz hiánya végett. 

Nézd, én tökre megértem, amit mondasz. Nekem is sokszor hozta úgy a sors, hogy valamiféle nagymenő alakként néha éjszakánként becsúszott egy-egy buszozás, vagy pizzafutárkodás, mert kellett a pénz. Viszont én ekkor sem a rendszert szidalmaztam, mert az milyen szar, hanem a közösséget, mert egyszerűen nem volt vevő senki-semmire. Mindenki, az Arab terroristától kezdve, az Olasz maffiózón át, keresztül egy Náci bandán, balra egy motoros klubbal, jobbra fordulva egy afro-bandáig az atyaúristennek képzelte magát, mindenki kimaxolva akarta veretni a vakert ezerrel, és egyáltalán nem akartak foglalkozni más játékosokkal, vagy más frakciókkal, mert valamilyen kifogása mindig volt mindenkinek, ami miatt aztán X frakció nem állt szóba az Y frakcióval, és inkább saját magának csinált mindent, aztán rájött, hogy milyen szar a szerver, mert nincsen kivel szerepjátékozni, aztán fogták magukat, abbahagyták az egészet, és 4-5 év után sem értik, miért szar minden. 

Ha az emberek hajlamosak lennének arányosan igazodni a másikhoz, és hajlandóak lennének belátni, hogyha mondjuk egy 16 éves feka srácot RP-zek, akinek amúgy nincsen semmije, jaj de szegény, viszont ugyanakkor a legnagyobb elosztó a narkó bizniszben, 8 különféle kocsival jár, hát ugyan vegyek már vissza egy kicsit, nyissak a többiek felé, nézzek körül, legyek valóban egy 16 éves feka srác, akit a nemtomén milyen szervezet lát el narkóval, és el kell szórnia bizonyos mennyiséget, hogy aztán a jól öltözött pajtik elégedettek legyenek a munkájával. Ezer, meg ezer módszer volna arra, hogy az illegál szervezetek valamelyik hazai szerveren végre normális közeget alkossanak, de valamiért ez eddig soha nem jött hiánytalanul össze. 

Az embernek leleményesnek kell lennie. Azt mondod, hogy buszt vezetni ciki, de kamiont, vagy teherautót hatszor nagyobb távon vagány, mert narkó van benne. Értem, hogy az adrenalin-szint megugrik a lebukás veszélye okán, de ezzel kinek fogok jót tenni saját magamon kívül? Senkinek. Pont, mint a buszozással. Ha valami ilyesmi ötlet van, legalább legyen mindenkinek hasznos, vagy legalább az illegálnak, ne csak nekem, és abból a maszlagból már tudunk építkezni. Szóval ja. Értem, meg én speckó értékelem is a törekvést, de az ötlet nagyon nincsen kiforrva. Hiányzik belőle a lényeg. Az az ötlet, amit meglátsz, elolvasol, elolvasod még egyszer, majd feláll a kukesz, mert aztakurva, de menő! Hogy ez az ötlet pontosan mi, azt én sem tudom megmondani, de a hiánya érződik. Nagyon. 

Talán az lenne a legjobb, ha azok a srácok, akikben évek óta fellángol a RolePlay szele 2 hétre, bírják már tovább 2 hétnél, és alkossanak valami olyat, ami Magyarországon sosem volt tapasztalható. Akarjanak közösséget építeni. Ehhez persze nyitnia kell a mezei játékosoknak, a PD -nek, mindenkinek. Közösen simán jó lehet a dolog, hiszen értelmes közösségünk van rajtra készen, szerencsére. De könyörgöm, ne unjunk meg 2 héten belül mindent. Ötleteljünk, javasoljunk, kérdezzünk, beszéljünk egymással. Ne fogjuk meg a kabátot, húzzuk fel, és dobjuk a süllyesztőbe a sokadik frakciónkat, csak, mert kifogytunk az ötletekből, ezáltal kedv sem maradt. Annyi mindent meg lehet dumálni... csak akarni kell valamit igazán odarakni, nem csak vinnyogni, hogy szar az itthoni RP. Tedd jobbá, baszki! 

Az ötleted pedig tényleg értékelem, és szerintem is valahogyan kompenzálni kellene azokat frakciókat, akik a szerveren nyújtott teljesítményük miatt megérdemlik, de azért akkor tessék is tenni. Ilyen formában az ötletedet nem támogatom, ne haragudj!

 • Tetszik 7
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Sziasztok! 

Szerintem hangzott el igen is értékelhető, releváns gondolat is abban amit írtál és pár nagyon lesarkított, túlzás is. Java részt egyet értek azzal akik előttem szóltak hozzá a témához, de szeretném én is kifejteni a véleményem.

 

Idézet

"Úgy, hogy a végtelenségig erőltetett RP kinyírja a játékélményt"


Jómagam azon az elven vagyok, hogy egy RP szerveren mindent tűzzel vassal üldözni kell, ami az RP élményt rontja. Persze ez alatt nem azt értem, hogy minden apró mozzanatot RP-zzen le valaki. Amire van anim pl. víz ivásnál, oda indokolatlannak tartom még szöveggel le írni (persze van, hogy a dramaturgia megköveteli néha). Illetve nagyon idegtépő tud lenni, amikor szerver szabályzat, vagy bármi rákényszerít arra, hogy az utolsó cigicsikk elnyomást is le kell RP-zni mindig. Pontosan nem tudom, hogy lesz itt megoldva, kíváncsian várom. Viszont olyan munkák, vagy tevékenységek bevezetése amely kiveszi a játékosbázist az RP-ből és agyatlan farmereket csinálnak belőlük, annak nincs helye egy RP szerveren szerintem. Szóval ezzel valahol egyet értek, valahol pedig nem. 

 

Idézet

 "..illegális frakcióknak a szervernyitást követően maguknak kell megteremteni a vagyont.."


Én azt támogatnám, hogy az illegálos szervezetek kapjanak kezdő tőkét, szerintem érthető és vitathatatlan amit itt leírsz. Viszont személy szerint én nem tudom, hogy ez ezen a szerveren hogy fog működni. Ha így lenne én azt támogatnám, annak ellenére, hogy nem nagyon izgat az illegál. Persze mindaddig amíg a realitás talaján marad a támogatás mértéke és nem minden ilyen frakció AK-kkal és full fegyverzettel mászkál az első naptól kezdve. Előélet, frakció történet ide vagy oda. Hiszen ha jampi vagy egy szövegben amit kitaláltál, akkor jampi vagy ahhoz, hogy megteremtsd RP közben is, úgy hogy a picsádba az egész rendőrség. Ha valaki maffia vezért akar RP-zni építse ki hozzá ami kell és teremtse is meg, de ne várjon nagy indulótőkét és hogy mindent alá rakjanak/szemet hunyjanak pár kezdeti balhénak. 
 

Idézet

"..irgalmatlan mennyiségű pénzt nem a fegyver / drog kereskedők termelik be a szerverre, hanem a PP rendszer."


Ezzel is egyet tudok érteni olyan téren, hogy a PP rendszer valahol ehhez vezet ami nem feltétlen jó. Viszont vannak olyanok akik lehet nem tudnak napi 6 órát foglalkozni a játékkal és/vagy szeretnék támogatni valahogy a szervert. Azoktól elzárni ezt a lehetőséget sem feltétlen a legjobb döntés. A törlés gondolata, szerintem nevetséges. Biztos senki nem fogja megunni, ha kezdhet minden az elejéről, persze új játékosoknak hasznos lehet, hogy mindenki tiszta lappal kezd. Ezer meg egy féle képen lehetne a túlgazdagodás ellen is tenni, persze a végtelenségig semmit nem lehet húzni, előbb utóbb meglesz minden amire vágytál, és akkor mi marad? Az RP..ha már egy RP szerverről van szó. Illetve, hogy vissza csatoljak, milyen módokra gondolok? Olyan módok bevezetésére mint a tőzsde, ahol bukhatsz, a drágakövek és arany esetleg kötvények bevezetése ahol megvan a lehetőség hogy keresel rajtuk, de az is hogy veszítesz. Vagy szimplán olyan itemek amiket ha megvásárolsz van egy fix áron akkor megtartja az értékét, vagy még nő az idővel (pl festmény) de eladni mondjuk csak egy NPC-nél tudod eladni minimum 2 hónapos kihagyással. Azért, hogy ne lehessen akkor eladni amikor csak az ember akar. Ezek csak gyors gondolatok, biztos vannak jobban kifejtett és hasznosabb ötletek is ilyen téren mint ezek. A lényeg amire ki akartam vezetni az egészet az az, hogy ha már megvan mindened még RP-zhetsz illetve, biztos lesznek módszerek, hogy a kőgazdagok elherdálják a pénzüket. Viszont amit te leírtál szerintem, nem egy olyan ötlet ami pont ezen segítene. 

 

Idézet

"a játékosok 90+%-a a fegyverRP-t szereti'


Valószínűleg igazad van abban, hogy sokan az ilyen jellegű szerepet részesítik előnyben, de hogy az tényleg 90-10 százalékos megoszlás lenne azt kétlem. Voice szerveren még megállja a helyét, de texten nem tudom. Ha így lenne minden sarkon lövöldözések lennének, de ha így fog történni akkor valószínűleg megcáfol majd engem a jövő. Lehet pont abban a 10%-ban vagyok akikről te beszéltél, persze én is voltam illegálban még anno. Viszont engem egy rendőri RP-nek inkább a nyomozás része érdekelt mindig is illetve az illegálba is inkább a háttérben megbújó kapcsolati hálók és viszonyrendszerek, hierarchiák. Említetted még, "hogy pályázzon meg egy logisztikai központ igazgatásáért felelő frakciót". Ezt nem emelem ki, mert ide vág. Hidd el vannak olyan emberek akiknek a kreativitása az unalmas helyzetekben, munkákban is kihoz valami érdekes helyzetet. Igen lehet kicsit szürreális dolgokhoz vezet néha, vagy kicsit elrugaszkodotthoz, de meg lehet oldani úgy ezeket, hogy a valóság talaján maradjon az illető. Amire ki akartam futtatni ezt a részt az megint az, hogy felhívjam a figyelmet a minőségi RP-fontosságára. Amit a fentiekben említettem már, hogy kb nekem miben nyilvánul meg. 

 

Idézet

"..csak nagy vonalakban írtam le, ezt nézzétek el légyszíves.."


Ezt emeltem ki, de az ötletedre akarok reflektálni. Persze, nem is baj, hogy nem lett olyan összeszedett amit írtál, legalább elindult róla egy kulturált diszkurzus. Amitől senki nem lett kevesebb, max arra a pár percre amíg megfogalmazta a választ a topicodra. Viszont az, hogyha elmélkedünk nem baj, sőt nagyon is fontos és hasznos. Viszont én se tudnám támogatni az ötleted, ugyanis a fentiekben említettem, hogy az ilyen jellegű tevékenységek nem oldanák meg a problémát amiről írtál. Pláne hogyha maradunk a példádnál, ilyen drogcsempész munkákat az alap GTA 5-ben vagy az Onlineban el lehet végezni. Ennyi lett volna az én véleményem, köszönöm ha elolvastad. 

Szerkesztve Blacktears által
 • Tetszik 2
 • Köszönöm 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

1 hour ago, Blacktears said:
Quote

"..irgalmatlan mennyiségű pénzt nem a fegyver / drog kereskedők termelik be a szerverre, hanem a PP rendszer."

 

 

Az összes olyan szerver ahol semmit se ér már a pár millió dollár sem, pay-to-win alapokra épül. Támogasd a szervert, kapj esetleg prémiumokat, de ne olyat, amiből te 1/1 egyből hasznot tudsz húzni. Prémium tuningok, stb. plussz a limitált és autók, PP-ből hirtelen letermő; fegyverek, drogok és társai, ezek basszák szét a szervereken a gazdasági rendszert. 

Amúgy ha rendben van a gazdasági rendszer, akkor a szürke réteg is jól megél. Azt kell elérni, hogy az emberek rá legyenek szorulva adott dolgokra. Különböző boltokra, benzinkutakra stb, és az összes "illegál" jól meg fog élni, mert mindegyik rendelkezik egy fronttal. + Ha jól csinálod, szar economy mellett is tökéletesen meg tudsz élni, tudsz pénzt keresni.

Én még mindig azt hangoztatom, hogy legyen pár kezdő dolog, frakció orientációtól FÜGGŐEN. Ergo egy droggal foglalkozó bandának nem kell AK-t meg tömérdek mennyiségű pisztolyt adni és ugyanígy van ez vica-versa. - Szerintem az összes drogot, fegyvert, teljesítményfokózót etc. a vezetőségnek kellene szabályozni, vagy az adminisztrátorok egy olyan csoportjának, akik objektívan képesek látni a csoportokat.

A "fegyver RP"-ről meg annyit, hogyha elveszik a fegyver, ha PK-t kap a karakter, akkor majd kétszer meggondolja az illető, hogy megéri-e neki ott lövöldözni. Nyílván, ha void-olva lesz a szituáció, akkor fórumon visszaigényli. 

 

 

Quote

Az alapvető hozzáálláson kell változtatni. Attól nem lesz valami illegális a törvény szemében, hogy /me, /do parancsok tömkelege lett másfél órán keresztül floodolva egy isten háta mögötti kis interiorban, hogy aztán az élményképek topicban bebizonyítsák a nagyérdemű előtt, hogy ők valakik, nem semmi tudás van mögöttük.

Jó, hát ezeket mér kiröhögik a legtöbb helyen. A frakció topicnak a frakcióról kell szólnia, az meg, hogy /me adócsalást követ el, meg a random képekre ráírt /me-k, hogy ezt meg azt csinálja, aztán közben semmi köze nincs a frakcióhoz az egész képnek az röhej. 

/me /do parancsok tömkelegéről annyit, hogy van amikor "nincs más megoldás". Én azt gyűlölöm a magyar RP szerverek többségében, hogy képzeletbeli dolgokat gyártunk, mondván, hogy az az RP. Szárnyaljon a képzeleted. Én az egésszel úgy vagyok, hogyha veszek pl egy kólát akkor kérek egy itemet. Ha nem adod ide akkor egyértelműen PG-t követtél el, mert képzeletbeli itemet adtál oda, ami hirtelen oda varázsolódott a pult alatti hűtőbe.

Szerkesztve Pufika által
 • Tetszik 4
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Idézet Pufika felhasználótól.

Én azt gyűlölöm a magyar RP szerverek többségében, hogy képzeletbeli dolgokat gyártunk, mondván, hogy az az RP. Szárnyaljon a képzeleted. Én az egésszel úgy vagyok, hogyha veszek pl egy kólát akkor kérek egy itemet. Ha nem adod ide akkor egyértelműen PG-t követtél el, mert képzeletbeli itemet adtál oda, ami hirtelen oda varázsolódott a pult alatti hűtőbe.

Ugyanez a problémám évek óta. Így, ahogy leírtad, minden szavával egyet értek. Rosszul vagyok amikor OOC chatbe megkérdezik például egy drug deal előtt, hogy 'van item is vagy csak rp?', vagy '/pay vagy csak rp?' Valós itemekkel, valós IG pénzzel kell zajlania bármilyen jellegű kereskedésnek, pláne ha illegális dolgokról beszélünk. 

Nyilván kell egy jó gazdasági rendszer, ahol tartósan érték tud maradni a pénz, és az itemek, illletve jól átgondolt rendszer a drogokkal, fegyverekkel, és ezeknek a mozgásával kapcsolatban. A magyar RP szerverek gazdasága mindig ott csúszik el, hogy elárasztják a szervert mindennel, amire igény van és így full értéktelen lesz minden egy idő után.

Ekkor marad az például egy mob esetében, hogy "hát, legalább fórumon a képeken nézzen ki úgy, mintha nem tudnánk hozzájutni bármihez kibaszott könnyen". Nagyon megöli ez az élményt. Amikor "úgy RP-zzük, mintha, de igazából..." Sokkal nehezebb így motivációt találni. 

Vagy egy másik, nagyon primitív példa: egy fiatal bandatagot alakítok, aki füvet árul. Tegyük fel, hogy egy olyan szerveren játszok, ahol jelen van az elgazdagosodás és az elértéktelenedés, mondjuk a PP rendszer miatt. A karakterem gyűjt egy 12,000 dolláros autóra. Van egy alapmeló, amit ha mondjuk 8 órán keresztül egyhuzamban farmolok, meg van a 12k. Mivel mindenkinek van mindene, a szar rendszer miatt, így füvet senki nem akar venni. Ezért inkább fent maradok egy éjszaka, farmolom az alapmelót, összeszedem a pénzt, és "majd úgy RP-zem, hogy elment ennyi meg annyi fű, és akkor innen van a pénz." Fórumra meg ugye mehet majd a movie szerveren lőtt kép, amire utólag "rátettük az RP-t". Aha, tök jó, csak semmiféle interakció nem történt a szerveren más játékosokkal, illetve úttisztítóztam 8 órát a karakteremmel, aki amúgy elvileg nem ebből él. Tehát elvesztette a lényegét az egész, a szerveren töltött időt sem élveztem. Kinek jó ez?

Az RP-nek nem csak egy képzeletbeli dolognak kéne lenni, amit összeokoskodunk Photoshopban, majd posztoljuk élményképek topicba, hanem 100%-ban egyeznie kéne a szerveren valóban történő dolgokkal. Ezért megyünk fel játszani. Ha ehhez biztosítva vannak a feltételek, akkor nem unatkoznak a játékosok*, és nincs szükség olyan "unaloműző" rendszerekre, amit ez a topic is felvet. 

*(Játékosok alatt itt azokat értem, aki egy szerverre a roleplay élmény miatt megy fel. Aki így is unatkozik, az nem RP szerveren fogja megtalálni azt amit keres)

 

 • Tetszik 3
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

2 hours ago, Kuzco Kazucci said:

Ugyanez a problémám évek óta. Így, ahogy leírtad, minden szavával egyet értek. Rosszul vagyok amikor OOC chatbe megkérdezik például egy drug deal előtt, hogy 'van item is vagy csak rp?', vagy '/pay vagy csak rp?' Valós itemekkel, valós IG pénzzel kell zajlania bármilyen jellegű kereskedésnek, pláne ha illegális dolgokról beszélünk. 

 

Ehhez hozzá jön még amikor úgy adok el valamilyen tárgyat, hogy "Na, ez most 50 dollár lesz." aztán meg OOC-ba leírom, hogy script szerint adjál 5k-t. 

Áthozom majd ide is szerintem az egyik rövidke kis leírásomat, ami azt taglalja, hogy a szerver economy > IRL economy. 

 • Tetszik 2
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Ha minden illegálos drogot csempészhetne 5 órán keresztül farmolásként - mert a script lehetővé teszi számára -, akkor mi létjogosultsága lenne egy drogkartellnek? Szerephűtlenségre hivatkozva váltaná fel az átlagos paycheck melókat, miközben a csempészet sok esetben sokkal szerephűtlenebb, mint egy „polgári meló." A folyamatos freeroam csempészgetés megölné a megalapozott, valós szerepjátékelemként feltűnő csempészetet. Egy idő után minden farmolás monoton lesz, felesleges mögé különösebb IC indíttatást elültetni. Inkább valóban fontosabb egy olyan illegál pénzforgást létrehozni, amit követve nem probléma a megélhetés, nem kell pizzákkal rohangálnod. 

Idézet Logan felhasználótól.

II.: Unfair velük szemben, hogy magukra vannak hagyva. Amíg a rendőrségnek, esetünkben az L.S.P.D.-nek minden eszköze adott a bűnüldözésre és megelőzésre, addig az illegális frakcióknak a szervernyitást követően maguknak kell megteremteni a vagyont, egzisztenciát és mindent a normális működéshez, holott a pályázatokat olvasva a legtöbb eddig is létező, múlttal rendelkező szervezet', tehát evidens lenne, hogy valamennyi tőkével rendelkezniük kell. Gondolom senki nem örülne annak, ha a PD is a függetlenségi háborút követő, éppen szervezési stádiumban kerülne be nyitáskor a szerverre.

Saját tudomásom szerint nyitáskor nem lesz olyan scriptes frakció a szerveren, amely támogatás nélkül, hátrányból indulna. Kötve hiszem, hogy akármelyik scriptes illegál fraki ott fog állni nyitáskor könnyes szemekkel, mert nem jutott alapvagyon nekik. Sosem értettem, amikor rendvédelmi és bűnszervezeteket helyeztek mérlegre, aztán egyenlő vagyont és „esélyeket" követeltek. Teljesen nonszensz, nem is érdemes szerintem ezzel kapcsolatban bizonygatásokba kezdenem.

Az előző hozzászólások tök jogos helyzetet vetettek fel, önmagában az egész pénzfarmolás egy OOC habitus, amivel IC szükségleteket elégítünk ki. 

Idézet Kuzco Kazucci felhasználótól.

Ekkor marad az például egy mob esetében, hogy "hát, legalább fórumon a képeken nézzen ki úgy, mintha nem tudnánk hozzájutni bármihez kibaszott könnyen". Nagyon megöli ez az élményt. Amikor "úgy RP-zzük, mintha, de igazából..." Sokkal nehezebb így motivációt találni. 

Erről amúgy alaposan van mit beszélni, szerintem nyithatnánk ezzel kapcsolatban egy új témát, hogy itt ne térjünk el az alapfelvetéstől. 

 • Tetszik 3
 • Köszönöm 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

 • 2 hónappal később...

Olvasva a kommenteket gondoltam ide irok egy két sort azokhoz akik szerint az irgalmatlan pénzt a PP hozza be a szerverre. Ez körülbelül egy meggondolatlan kijelentés mert valójában a PP hogy tudna akár egy jól olvasod egy dollárt is behozni a szerverre? A pp-s dolgok értékesíthetők játékbeli dollárért viszont a dollár az csak munkákkal horgászással, és frakció fizetesekkel kerül be a szerverre. Tehát attól hogy valaki ppzik magának száz ezret valójában semmiféle pénzt nem hoz be a szerverre mivel PP-bol dollárt nem lehet venni, és a játékosok pedig csak akkor tudják megvenni azt az itemet, tuningot, bármit ami ppbe kerül ha fizetnek érte dollárral és dollár pedig le irtam milyen módokon szerezhető. Tehát maga a PP dollárt nem hoz be, a pp-s itemek fognak drágulni idővel ahogy egyre több pénz kerül be a szerverre viszont a pp semmilyen formában nem tud dollárt be hozni, ez akkor lenne lehetséges ha pl 1000 pp ből lehetne venni 10.000 $-t.( Ez csak egy példa).

Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

 • 1 hónappal később...

Én személy szerint egyetértek a + illegális pénzszerzési lehetőséggel, sajnos itt sem lehet levetkőzni azt, hogy a való életben nagyon sok mindennek az alapja a pénz, tehát itt is mindenkinek fontos, hogy legyen. Az anyagi növekedés lehetőségére azt hiszem, hogy itt is szükség van. Sok kommentet nem olvastam végig, sajnos időm nem engedte, de szerintem a posztoló összeszedett néhány érvet és korrekten vázolva adta elő. Fűznék még sok mindent hozzá, de nekem annyi elég, hogy az ötletgazda tudja, hogy a sok negatív vélemény ellenére van aki úgy gondolja, hogy kellő kidolgozással működhetne a terve.

Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Regisztrálj vagy jelentkezz be, hogy válaszolhass

Csak felhasználóként kommentelhetsz.

Regisztrálj

Légy közösségünk tagja még ma! Csak fél perc.

Regisztrálok

Jelentkezz be

Már van felhasználód? Lépj be!

Bejelentkezek
×
×
 • Új létrehozása...