Ugrás a tartalomhoz

Sonny Porco


Pufika

Ajánlott témák

51b12574710b090beacd6a93d37e144f.pngA szürke / fekete oldalon tevékenykedő olasz-amerikai családokban a szervezett bűnözés fogalma már generációk óta jelen van. Ezen mesterség legtöbbször apáról fiúra száll, családon belül marad. Felmerülhet pár kérdés az emberben ezt olvasva, ezen kérdések közül a „Miért” -re a legkönnyebb választ adni. Tinédzser fiatalként ki ne akarna könnyen, gyorsan pénzt keresni? A nagybácsi a legújabb Cadillac-kel vagy Chevi-vel jár, a legjobb nőket kaparintja meg, több száz dollár borravalót ad, ki ne akarna ilyen életet élni?

Salvatore Peter Porco Junior, továbbiakban Sonny Porco, 1972-ben született New York-ban. Egy már akkor három gyerekes család legfiatalabb sarja, apja a dokkokban vezetett műszakokat, anyja pedig háztartásbéli feladatokat látott el. Ő a legfiatalabb Porco, két lány és egy fiútestvére van. A család eredetileg Chicago-ból származik, apja munkája miatt költöztek New York-ba. Sonny itt végezte el az Elementary-t és a HS-t, inkább rossz mintsem jó jegyekkel. Sonny sosem volt buta gyerek, viszont szorgalma sokszor cserbenhagyta, ez eredményezte azt, hogy többször is évismétléssel, kirúgással fenyegette a HS igazgatója. Utolsó éves középiskolás volt, amikor apja hirtelen szívhalál következtében egy műszak közben életét vesztette. Anyja, Sonny két lánytestvérével visszaköltözött Chicago-ba, a fiú nagybátyjához.

Sonny és bátyja Vincent, anyjuk kérésére New York-ban maradtak egészen addig amíg Sonny be nem fejezte az iskolai tanulmányait. Anyjuk úgy tudta, hogy Vincent mosogatófiúként dolgozik, ebből tart fent egy kis apartmant a Bronx-ban, ahol a két fiú él. Az igazság ettől elég messze állt, Vincent kábítószerfüggő lett, így a legfiatalabb sarjnak kellett a megélhetésről gondoskodni. Elég komoly lelki terhet jelentett Sonny számára az iskola, a munka és a báttyjáról való gondoskodás. Ennek eredménye képpen a HS utolsó évében megélhetésüket pitiáner boltilopásokból kaparta össze Sonny a kenyérre valót, aki függetlenül attól, hogy ki nem állhatta a drogosokat, gondoskodott testvérbátyjáról. Szíve szakadt meg, amikor két héttel az iskola vége előtt a báttyja túladagolta magát és ennek következtében elhunyt. Sonny ettől a pillanattól kezdve veti meg a pitiáner dealereket és használókat, akik bármit megtesznek azért, hogy ha máshoz nem is, de fél gramm anyaghoz jussanak.

A középiskola befejeztével a legfiatalabb férfiú felköltözött a család többi tagjához Chicago-ba. Nagybátyja, akit innentől nevezzünk csak Tony-nak, jól menő elektronikai boltjában kezdett dolgozni. Relatíve későn, tizenkilenc évesen szembesült azzal, hogy nagybátyja honnan is szerzi be pontosan a portékáját. A fiatal srác hamar belecsöppent az árubeszerzés világába, itt kamatoztatta tolvaj képességeit. Tony pár emberével tört be boltokba és ingatlanokba, eladható elektronikai cikkek reményében. Említeni sem kell, hogy ezen cikkek eléggé populárisak voltak a kilencvenes években. BlueRay és CD lejátszók, plazma TV-k etc.

Ahogy teltek a hónapok, évek, Sonny egyre több dologba márthatta bele ujjait, de az igazi áttörés 1998-ban történ meg, amikor Tony megkapta a gombjait, unokaöccsét azonnal be is vette a legtöbb üzérkedésébe, amolyan „jobbkezet” csinált belőle. Ha az újdonsült made guy-nak, tartozott valaki, vagy valami relatíve egyszerűbb dolgot kellett elintéznie, egyszerűen elküldte az unokaöcsit, hogy oldja meg helyette. Sonny egész életét a pénz nélkülözése határozta meg, ezért mikor felmerült a pénzkeresés lehetősége, akkor szemellenzők nélkül ugrott bele a szervezett bűnözés világába. Érzései sosem befolyásolták igazán a bűncselekmények elkövetése közben, fiatalasága és ambíciói hajtották előre az életben, sosem gondolt bele abba igazán, hogy más emberek életét teszi tönkre, hogy ő jobban éljen. Sonny notórius módon vallotta a csak a legerősebb marad talpon elvet. Vagy ő taszít csődbe másokat, vagy őt taszítják csőbe mások.

 

31154782-8551217-Men_of_the_mafia_Bonanno_crime_family_capo_Vincent_Asaro_center_-a-34_1595879482676.jpg

 

2003-öt írunk, amikor Sonny-t hívatja a nagybátyja.  Teljes homályban érkezik meg az elektronikai bolt hátsó szobájába, ahol Tony és a crew akkori vezetője, Fat Al várja. Hamar kiderült, hogy a legifjabb Porco-nak kinyílhatnak a könyvek, ha megtesz egy kis szívességet a két vén rókának. A feladat egyszerű és világos volt, azt sejtették, hogy az egyik crew, egyik Associate-ja információkat szivárogtat a szövetségi kormánynak, a feltűnés elkerülése végett pedig ki akarták szervezni a munkát egy másik csoportnak, ahol a választás Sonny-ra esett. Egyszerű meló volt, a fiú mindent megkapott a pontos végrehajtáshoz. A meló nem választási lehetőség volt, ebben az életben egy ilyen melónál nincsen olyan, hogy nem. Csak igen van, ha nem csinálod meg; akkor előbb-utóbb te is egy gödörbe kerülsz, senkit nem érdekel, hogy meg akarod e csinálni vagy sem, tudtad mirre vállalkozol amikor elkezdted az egészet.

Gyakran látogatott helyek, teljes napi rutin, tiszta fegyver és autó, minden adott volt. A végrehajtás is relatíve simán ment, az Associate-t vacsorája közben lőtték fejbe egy Diner-ben. A dolgok akkor siklottak félre, amikor a Sonny által leadott lövések zajára felfigyelt egy járőrpár. A fiatal futva menekült a tetthelyszínről, a járőrpár ezt észlelve utána iramodott. Sonny jó pár méter előnyre tett szert, a fegyvertől pedig útközben sikeresen megszabadult. Jó néhány kilométer futkosás után végül elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték. Későbbiekben az összes vádat ejtették ellene, bizonyítékok hiányában. Sonny félelemben élte napjait mindaddig, amíg a nyomozást le nem zárták. Nem is igazán a gyilkosság hatolt mélyen a lelkében, hanem a nem szűnő gondolat, hogy valamilyen nyomot hagyott maga után, ami alapján lebuktathatják. Ha lebukott volna akkor évtizedekre rácsok mögé került volna.

A börtönhetek után már ő volt az egyik legesélyesebb személy a gombok kézhezvételére, a könyvek viszont nem voltak nyitva. Ez azonban hamar megváltozott 2005-ben, amikor az FBI – részben a fentebb említett Associate információira hivatkozva – végrehajtotta a történelem egyik legnagyobb szervezett bűnözés elleni akcióját, tizennégy button men-t és tíz Associate-t tartóztattak le majd ítéltek el. Nagy csapás volt ez az Outfit számára, a könyvek pár héten belül megnyíltak és 2005 karácsonya után pár nappal Sonny megkapta a gombjait, nagybátyjából pedig Capo-t csinálnak. Mondani sem kell, hogy ez a pozíció nagy fordulópont volt Sonny életében, eszméletlen pénzt és befolyást jelentett.

 

A duó 2010-ben utazik Los Santosba, a család egyik barátjával találkoznak, egy pénzügyi téren dolgozó ügyvéddel. Sonny felel két crew pénzének tisztára mosásáért. A fiú és az ügyvéd több mosodát és egyéb készpénzes helyet nyitnak a Palomino Ave. mentén és környékén, ezekben az egységekben mossák tisztára az északról áramló piszkospénzt. Az elkövetkezendő évek alatt Sonny egyre több szabadkezet kap nagybátyjától, aki többek között embereket is csoportosít a rohamosan növekvő pénzmosóbirodalomba.ingest14-20h27m34s11-1_3679621.jpg?20160706114512

2015-ben viszont lesúkt a szövetségi kormány a hatalmas acélkalapáccsal és felforgatja a Porco család életét. Tony Capo-vá válása óta elég komoly reflektorfényt kapott és egy rossz szó okozta vesztét. Őt és a Crew nagy részét évekre rács mögé küldik. Sonny szinte minden kapcsolatot elveszít Chicagóval és lankadva, de nem megtörve saját üzelmekbe kezd Los Santosban. Pár hónapon belül felveszi vele a kapcsolatot az akkori Street Boss, Louis „Louie Tomatoes” Marino, aki átcsoportosítja a pénzmosóhálózatot Floridába, a racket vezetőjének minden ellenkezésének ellenére. Az immáron veteránnak mondható S. Porco megkerülvén Marino-t egyenesen S. DeLaurintishez fordul, leül vele és megegyeznek a dolgok további működéséről, Sonny az elkövetkezendő öt évben több tízmillió dollárt mos tisztára és eszméletlen pénzeket keres maga is, minimális rizikóval. Ezeket az éveket tekinti Sonny a saját arany éveinek, nők, drogok, autók és minden luxus megvolt számára. Boldog ember volt.

2020-ban DeLaurentis újra indítja az egykor Zizzo, később Porco Crew-ként ismert csoportot, Sonny pedig Capo-vá válik, azt a feladatot kapja az Outfit vezetőjétől, hogy állítson fel egy érdekeltséget nyugaton. Az immáron Capo Sonny Los Santosba utazik és Chicago támogatásával vásárol egy sztriptízbárt, ahol felállít egy bukméker barlangot. Nagybátyja egykori két bizalmasát fogadja maga mellé, mint segítőket. Bill Spignola és Anthony „Tony Rust” Rastelli is veteránnak tekinthetőek a szervezett bűnözésben.

A Weazel News 2021-ben nevezte el a Palomino Ave. mentén elhelyezkedő csoportot, a Palomino Avenue Crew nevet kapták, de olykor Palomino Ave Organized Crime Group-ként is refferálnak rájuk.

Szerkesztve Pufika által
  • Tetszik 6
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

  • 2 héttel később...

ÉRTESÍTÉS A VEZETŐSÉGI ELLENŐRZÉS EREDMÉNYÉRŐL


Kedves @Pufika!

Örülök, hogy időt és energiát áldoztál arra, hogy elkészítsd a karaktered történetét ellenőrzésre. 
A lapod stilisztikailag megfelelt.
Helyesírásilag megfelelt.
Tartalmilag pontosításra van szükség.

Kifejtem, hogy miért gondolom úgy, hogy tartalmilag még pontosítanod kéne.
Amit leírtál, az alapjába véve szép, és igényes munkat, de hiányolom belőle a karaktered jellemét, illetve annak fejlődését. Azt szépen nyomon tudjuk követni, hogy mégis hogyan ért el a csúcsra, azonban az érzéseiről nem sok információt közölsz, ami egy fontos szempont lenne ilyenkor. Leírhatod, hogy az egyes események milyen irányban formálták a karaktered személyiségét, érzéseit. Vigyél bele egy kicsivel több életet, és akkor jók leszünk.

FÜGGŐBEN.

  • Köszönöm 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

Kedves @Pufika!

 

Köszönöm szépen a vezetőség nevében, hogy szántál időt a történeted kibővítésére.

Öröm volt végigolvasnom az írásodat, nagyon igényes munkát végztél, szuperül sikerült. Nagyon tetszik, hogy sok mindent leírtál a karaktered életéről, de ezeken belül meg tudtad ragadni a lényeges történéseket, és azokat kellőképp kiemelted. Kíváncsian várom a folytatást.

Gratulálok, karaktered verified státuszt kap!

 

Egyetlenegy kérdés merült fel bennem a történet kapcsán, ami nagyon kíváncsivá tett. Ha ezzel kibővítenéd az írásod, akkor egy nagy pluszt tudnál még hozzátenni az eddigiekhez.

Hogyan élte meg, milyen érzéseket váltott ki belőle, hogy változott a személyisége attól, hogy először elvesztette édesapját, majd anyja is magára hagyta bátyjával?

  • Köszönöm 1
Link to comment
Megosztás egy közösségi oldalon

  • Debi megváltoztatta a címet a következőre: Sonny Porco

Regisztrálj vagy jelentkezz be, hogy válaszolhass

Csak felhasználóként kommentelhetsz.

Regisztrálj

Légy közösségünk tagja még ma! Csak fél perc.

Regisztrálok

Jelentkezz be

Már van felhasználód? Lépj be!

Bejelentkezek
×
×
  • Új létrehozása...